Yashica Lynx 14

Home Forums направи сам Yashica Lynx 14

This topic contains 10 replies, has 6 voices, and was last updated by  BXMarkov 12 years, 5 months ago.

Viewing 11 posts - 1 through 11 (of 11 total)
 • Author
  Posts
 • #140

  pomstar
  Participant

  Новата придобивка – Yashica Lynx 14 с 45/1.4 Yashinon (несменяем) и Copal shutter (централен затвор между лещите на обектива) най-после пристигна след повече от 2 месеца чакане.

  Камерата е доста стара като производство. Уплътнението на задния капак е от някаква гумена пяна която от възрастта е станала като черно лепило. Ще трябва да я сменям, намерих обяснение как се прави. Но това, което ме притеснява повече, е, че затворът също не работи.. и сега се чудя какво да го правя това хапаратче – да си го ремонтирам сам или да го нося при Наско на Дондуков..

  #1282

  tarzan
  Participant

  Не знам твоите познания и опит по ремонтите, но аз не бих опитвал да го ремонтирал. Според мен си струва да се осланиш на някой с опит. Това не е камера дето се намира всеки ден(аз не съм попадал на търг, а редовно вися) за да рискуваш. Уплътненията си ги смени. Това е нормално за камера на 40 години близо. Честито!

  #1283

  turin
  Member

  Страхотна машинка – ако имаш познанията за каратниите й и поне малко опит с такива отпреди, сигурно ще е голямо удоволствие сам да си у потегнеш. Но иначе май си заслужава да дадеш да я оправи майстор все пак. Като чета из нетЯ, определено си заслужава. Аз бих я дал на Наско да я оправи и ако след това вече има нещо, чак тогава бих я тормозил сам за почистване и поддръжка. Все пак доста стара техника си е това вече – сигурно ще има нужда от потягане периодично. А и особено щом затворът й е разбъзикан – най-добре отваряй само ако имаш опит с подобни телеметрични. Все пак ти си знаеш, де :)

  #1284

  hldd3n
  Participant

  хаха супер :)

  А честито ! Радвам се че е дошло и да го донесеш към Пловдив да го видим.

  Иначе за затвора трябва да се махне предната леща и да се смаже, бях чел че не е сложно Сега ще видим дали ще изровя някой линк. Това замръзване на затвора май се срещало доста често при тези хапаратчета и не било болка за умиране. Дано само не е нещо по сериозно.

  #1285

  BXMarkov
  Participant

  Чудесен апарат, рядък е с този 45/1.4, дай го на Наско да го профилактира за да ти е спокойно на душата и да си снимаш с кеф :) Заради обектива не рискувай да го разглобяваш сам,според мен телеметричните са по-сложни за разглобяване от СЛР и рисковете да се “разстрои” са много по-голями, от опит го казвам :) Успех!

  #1286

  pomstar
  Participant

  Днес го занесох на Наско.. той се понамръщи, каза, че е сложна работа и че нищо не обещава, ама накрая го взе.. даже знаеше точния волтаж на батерията :)

  Сигурно ще го направи даже само от инат:)

  #1287

  tarzan
  Participant

  Дано я оправи. То и аз знам волтажа на батерията, но не мога да я оправя…

  #1288

  pomstar
  Participant

  Евала на Наско – оправи го :)

  Довечера ще оправя уплътнението и утре ще го пробвам.. снимки ще пусна при първа възможност.

  #1289

  Eti
  Participant

  Браво на този Наско:). Не го познавам, но звучеше като закучена работа… айде ще чакаме снимки.

  #1290

  tarzan
  Participant

  Струва си човек да има доверие на професионалистите. Разбирам да беше Зенит да се учиш на него, но това е машинка дето не се намира под път и над път.

  Отново със здраве да си я ползваш дълги години!

  #1291

  BXMarkov
  Participant

  Брао,брао ще почерпиш! (с хубави фотки де) :) Айде със здраве и кеф да си я ползваш!

Viewing 11 posts - 1 through 11 (of 11 total)

You must be logged in to reply to this topic.