Pentax — 645D и без занимаване с full-frame

Pentax — 645D и без занимаване с full-frame

Появиха се новини около стратегията на Pentax за развитието на фотографската им система.

http://dc.watch.impress.co.jp/cda/other/2008/09/26/9317.html (на японски)

http://tinyurl.com/pentax-645d-and-ff (машинен превод на английски)

В интервю с Kicoreshi Kitazawa става ясно (някъде към края на страницата), че Пентакс ще се съсредоточат върху две основни неща.

Едното е максималното подобрение на кроп-системата с APS-C сензори, 1.5 пъти по-малки по площ от 35-милиметровия филмов кадър. Причината е, че Пентакс вече имат голяма серия обективи, които работят точно с кроп 1.5 и при това, особено при последните модели тела се справят наистина блестящо. Кроп-обективите са по-компактни, по-леки и по-евтини за изработка. Защо тогава да се хвърлят към пълния кадър, само заради общата тенденция при конкурентните фирми.

Доста от новите обективи успяват да покрият пълен кадър, но го покриват с периферията си, а там оптически не са така качествени. Затова по принцип обективите се конструират да покриват малко по-голям кръг от необходимия. Така краищата на кадъра попадат в малко по-централна част за обектива, не в конструктивно най-най-крайната му. И така дори и тези нови обективи, за които някои хора из мрежата показват как успяват да запълнят филмов кадър, и те не са подходящи за качествена фулфрейм цифрова система.

От друга страна примерните кадри с най-новия (и най-нисък клас, за начинаещи) модел фотоапарат Pentax K-m показват много детайл и богатство в цветовете и текстурите, което е съпоставимо с който и да е фулфрейм съвременен апарат.

http://www.pentax.jp/japan/imaging/digital/slr/k-m/ex.html

Явно целта за K30D, който се очаква (според слуховете) през пролетта ще е комбиниране на електрониката, обработката на детайли в сенките и изобщо качеството на картината от сегашиня K-m с професионалните режими на работа, контроли, лайв-вю и всякакви екстри на по-високия клас апарати K10D и K20D.

—-

Втората новина е, че не е спряна разработката на средноформатния апарат Pentax 645D. За пореден път се пуска слух, че пентаксци могат да разчитат на цифрово тяло за средноформатните обективи.

Според мен това са две много добри новини.

Заедно с излизането на наистина качествен и евтин entry-level модел, какъвто е K-m и с излизането на обективи като DA* 60-250/4 и DA* 55/1.4