Pentax — 645D и без занимаване с full-frame

Home Forums препратки Pentax — 645D и без занимаване с full-frame

This topic contains 6 replies, has 1 voice, and was last updated by  turin 10 years, 6 months ago.

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
 • Author
  Posts
 • #265

  turin
  Member

  Появиха се новини около стратегията на Pentax за развитието на фотографската им система.

  http://dc.watch.impress.co.jp/cda/other/2008/09/26/9317.html (на японски)

  http://tinyurl.com/pentax-645d-and-ff (машинен превод на английски)

  В интервю с Kicoreshi Kitazawa става ясно (някъде към края на страницата), че Пентакс ще се съсредоточат върху две основни неща.

  Едното е максималното подобрение на кроп-системата с APS-C сензори, 1.5 пъти по-малки по площ от 35-милиметровия филмов кадър. Причината е, че Пентакс вече имат голяма серия обективи, които работят точно с кроп 1.5 и при това, особено при последните модели тела се справят наистина блестящо. Кроп-обективите са по-компактни, по-леки и по-евтини за изработка. Защо тогава да се хвърлят към пълния кадър, само заради общата тенденция при конкурентните фирми.

  Доста от новите обективи успяват да покрият пълен кадър, но го покриват с периферията си, а там оптически не са така качествени. Затова по принцип обективите се конструират да покриват малко по-голям кръг от необходимия. Така краищата на кадъра попадат в малко по-централна част за обектива, не в конструктивно най-най-крайната му. И така дори и тези нови обективи, за които някои хора из мрежата показват как успяват да запълнят филмов кадър, и те не са подходящи за качествена фулфрейм цифрова система.

  От друга страна примерните кадри с най-новия (и най-нисък клас, за начинаещи) модел фотоапарат Pentax K-m показват много детайл и богатство в цветовете и текстурите, което е съпоставимо с който и да е фулфрейм съвременен апарат.

  http://www.pentax.jp/japan/imaging/digital/slr/k-m/ex.html

  Явно целта за K30D, който се очаква (според слуховете) през пролетта ще е комбиниране на електрониката, обработката на детайли в сенките и изобщо качеството на картината от сегашиня K-m с професионалните режими на работа, контроли, лайв-вю и всякакви екстри на по-високия клас апарати K10D и K20D.

  —-

  Втората новина е, че не е спряна разработката на средноформатния апарат Pentax 645D. За пореден път се пуска слух, че пентаксци могат да разчитат на цифрово тяло за средноформатните обективи.

  Според мен това са две много добри новини.

  Заедно с излизането на наистина качествен и евтин entry-level модел, какъвто е K-m и с излизането на обективи като DA* 60-250/4 и DA* 55/1.4

  #2561

  turin
  Member

  RiceHigh публикува по-добър превод на интервюто. За съжаление навсякъде из текста е вмъкнал своите си коментари (в червено) и така със заяжданията си малко нарушава ритъма на четене, според мен. А неговите заяждания са станали известни вече. Като никога в тази си статия дава освен заядливи коментари все пак и някаква фактология (именно текста на интервюто). Можеше като толкова иска да се заяжда за пореден път, да отдели всичките си коментари и забележки в отделен параграф и да остави текста на интервюто за четене и оценка от самите читатели.

  И все пак, ако автоматичният превод, който дадох е прекалено труден за смилане, ето и преводът (с коментари) на RiceHigh:

  http://ricehigh.blogspot.com/2008/09/interview-with-senior-pentax-official.html

  #2562

  turin
  Member

  Всъщност е превел съвсем малка част от интервюто. Отделни подбрани откъси от някои от отговорите. Не е превел една от най-интересните часит на интервюто — именно последните отговори, в които се загатва за разработката по вграждането на видео в следващ фотоапарат от Pentax. За проблемите, свързани със звукозаписа и съответно паразитния шум от вариото, копчетата на апарата. И най-интересното — проблемите им от вкарването на паразитен шум от автофокуса на обективите. Нещо, което може да означава, че опитват разработката на апарат с HD-видео и автофокус. (Сегашните два модела на Nikon и Canon записват видео с ръчен фокус на обективите).

  Но RiceHigh е превел само частта, която е полезна най-много за отдавнашното му заяждане с Пентакс защо не пускат FF-система. Все пак е човешки превод и ако ви е интересна темата, е по-добре отколкото да се мъчите с автоматичния по-горе ;)

  #2563

  turin
  Member

  Още едно интервю, този път с директора по продажби и маркетинг в Pentax.

  http://www.photographyblog.com/index.php/weblog/comments/pentax_and_samsung_partnership_not_perfect/

  Освен въпроса за 645D, се засягат и отношенията на фирмата със Samsung и плановете на Hoya за развитието на Tokina (марка, която също като Pentax е “под крилото” на оптичния гигант).

  Става ясно, че пред Пентакс стои задачата много бързо да решат коя от няколко технологии да изберат и да я наложат като професионално фотографско решение. Все още се обмисля дали да се тръгне към full-frame или да се използва вече разработената технология за цифров среден формат и съответно апарата 645D.

  Решението за 645D назрява все повече, защото имат вече подробни разработки и съответно прототипи на камера. Ако изберат този вариант, спрягат се възможности за сензор с 40 или 50 мегапиксела. Докато на вече наситения пазар на цифров пълен кадър няма начин да се наложат без огромни усилия.

  Така развитието може би ще е в две посоки — от една страна миниатюризация, загатната вече от “микро 4/3” на Олимпус, а от друга — стъпване и разработване на по-професионален сегмент с цифрови средноформатни камери.

  Определено настават интересни дни за пентаксци. Макар че нови модели едва ли ще има скоро, според мен. Pentax K20D и K200D са на по-малко от година, а много рядко компаниите си позволяват рязко обновяване на линията повече от веднъж годишно. K-m пък е съвсем “пресен”. Единственото, което може да се очаква пролетта като готов продукт, е Pentax 645D. И евентуално наследник на K20D следващата есен. За въпросния K30D (може би?) се очаква и да се разбере дали ще има видео и дали видеото ще е с автофокус.

  Разбира се, това са мои спекулации по темата ;)

  #2564

  turin
  Member

  Малко уточнение — Токина не е слята с Хоя и не е нейно подразделение, както са Пентакс в момента. Но между двете фирми има силно сътрудничество. Нещо, което е много характерно за японската икономика и е малко трудно за разбиране от нас. Там дори има специални закони, които задължават фирмите-конкуренти в някои индустрии (типичен пример е автомобилната) да си купуват взаимно акции и периодично да се “купуват”.

  По западному проследена, историята на Токина и Хоя е много по-заплетена от тази на Пентакс и Хоя. Tokina има марките Kenko и Slik. Тоест това са една и съща фирма — обективи, филтри и стативи на една компания с различни запазени търговски имена. През 1993 се сливат частично с Хоя и затова сега името е “THK Photo Products”. THK значи именно “Tokina, Hoya, Kenko”.

  На практика Hoya не “притежава” Tokina, тоест не ги е купила и превзела. По-скоро става дума за типично японско сътрудничество между фирми в един и същи бранш в името на по-голямата печалба и на заработването на повече ресурс в японските фирми от сектора. По същия начин и Pentax не е “превзет” от Hoya.

  Практиката на такива “сливания в името на развитието на японската индустрия” е много честа в Япония. Това е една от особеностите на т.нар. “японско чудо” и е тясно свързано с известния “японски модел на качеството”. Но за тези неща аз вече не съм специалист, в клуба ни има хора, които разбират. ;)

  #2565

  turin
  Member

  Новините официално:

  http://www.pentax.jp/english/news/2009/200905.html

  http://www.pentax.jp/japan/news/2009/200907.html

  Pentax ще представи на Photo Imaging Expo 2009 в Япония два продукта, предвидени за 2010г.

  1) PENTAX 645 Digital, средноформатен dSLR със сменяема оптика. Над 30 мегапиксела и съвместимост със съществуващите средноформатни обективи на филмовата система 645

  2) smc PENTAX-D FA645 55mm F2.8, обектив за 645 Digital

  Двете ще се продават като комплект, обективът ще е “китов” за 645D.

  #2566

  turin
  Member

  Ето доста снимки от различни ъгли на Pentaq 645D, както и на менюто му:

  http://www.digitalcamera.jp/html/HotNews/image/2008-03/07/p645d/

  Очевидно става дума за намълно работещ прототип, не за макет, както досега.

  Много е интересна една особеност — на няколко снимки се вижда отворена задната част (“гърбът”) на апарата. Евентуално това може да е направено за по-лесен достъп до матрицата, за да може по-лесно да се чисти. Но едва ли е това — едно такова отваряне ще вкара много повече прах, отколкото ще влиза откъм байонета при нормална употреба.

  Появяват се из мрежата предположения, че това може да означава, че 645D ще е със сменяема матрица. Отварянето няма защо да е за “показване на вътрешността на прототипа” — за такива неща се правят макети-разрези, компютърни графики и прозрачни бройки апарати.

  Ако Pentax 645D наистина е със сменяем цифров гръб, и наистина е на цената, за която се шуми усилено напоследък (около 10 000 долара, което е нищо за средноформатен цифров апарат), камерата ще е много подходяща за професионалистите с по-нисък бюджет и все пак с високи изисквания.

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)

You must be logged in to reply to this topic.