профилактика на обективи – как

Home Forums направи сам профилактика на обективи – как

This topic contains 32 replies, has 6 voices, and was last updated by  turin 12 years, 8 months ago.

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 33 total)
 • Author
  Posts
 • #97

  turin
  Member

  Имам желание сам да направя основна профилактика на един м42 обектив. Смятам целия процес да го заснема и да го разкажа после, да споделя опита. Предварително – ако имате някъде препратки към указания в мрежата, моля дайте. Също и в прав текст разкажете, ако имате самите вие понятие от такова нещо. Надявам се да стане полезна референция за любителите :)

   

  #844

  mezan
  Participant

  Първо кажи какъв е проблема на обектива,ако е за чистене,смазване,притягане- ОК,ако е за някаква по-специална настройка-там нямам опит.

  Аз до сега съм нямал ръчен обектив ,който да не съм разглобил и сглобил(с изключение на тези които съм вземал да ползвам,Жоро да не се притеснява:):):):)

  Всеки обаче си е различен.Кажи какъв е обектива,може да съм разглобявал подобен.М/у другото разглобяването не е било напълно-нямам все още ключе за развиване и сваляне на всяка леща от леглото й.Скоро смятам да си направя нещо самоделно,което да върши работа.

  #845

  george
  Participant

  посмей да ми разглобиш такумара, ще те очистя :D

  #846

  george
  Participant

  жор, фобо сваля ринговете с шублер. без ташак. като развиваше единия такумар гледах. по тоя начин извади и предните и задните елементи. само да не тестваш на моя :D

  #847

  turin
  Member

  Може да е с шублер, да – качествените шублери са от твърда стомана, може да е намерил ъгълче, което да е по-удобно за използване от някои отвертки, сред тях има боклуци от алпака.

  За обектива – искам най-вече да сменя смазката, защото е много гъста и пръстена за фокусиране се върти трудничко. Обективът е много готин за мен и искам да направя това както трябва. Става дума за Pentacon Auto 50/1.8. Без антирефлексно покритие, без ръчна бленда – от по-старите пентакони. Подарък ми е от Марков и определено не искам да го развалям. Вътре има съвсем мъничко прашинки, които не се отразяват на снимането ми, особено на отворена бленда – но може ако стигна и до разглобяване на системата от лещи да ги почистя и тях.

  Ще си подготвя добре установка – всичко ще е чисто, наблизо с много кутийки за малките части и винтчета. Процеса ще го заснемам не само за подробно ръководство после за тук, ами и за да знам кое къде и как е в конструкцията. (Разглобявал съм без такова “напомняне” само старата ми Смена 8М, с обектива не искам да рискувам)

  Иначе няма някакъв проблем, дефект или счупване. Искам да направя почистване и смяна на смазката. Затова и всякакво инфо – каква смазка, откъде се взема и т.н. и други подобни неща, които да има предвид човек като тръгва да прави такова нещо ще са много полезни.

  Знам, че при майстор ще е най-добре и най-бързо – ама нали сме любители, когато човек иска сам, трябва да може и сам – то е част от кефа. :)

  #848

  turin
  Member

  Засега съм раздвижил вминателно (бяха клеясали малко) и махнал трите винтчета на задната част със захващането. По-навътре само разглеждах. Обикновено нямам проблеми с разучаването на техника, но ако има някои хитрини, за които да следя – кажете ;)

  #849

  george
  Participant

  ясене ако отвориш обектива ще се нагълта повече с прах…

  #850

  turin
  Member

  Отворих го за малко, сега стои затворен и с винтчетата пак. Когато тръгна да отварям, ще почистя мястото и ще внимавам. Всъщност сигурно си прав, да – като го отворя, няма да може да се махне всичко, колкото и да внимавам (нали има лаф, че един обектив след като се отвори, вече не е без прах). Но много искам да му почистя смазката и да я сменя с някаква по-течна, защото е мъка да се ползва и не си заслужава, щото иначе обективът ме кефи много.

  Особено зимата в студено време направо се вкочанява, опитах на една фоторазходка тука с агитката – не става, то направо по-скоро мускули ще направя така :)

  Препоръчваш да не го отварям, така ли? То вярно, че не е чак болка за умиране, всмисъл всичко му е здраво иначе… ама ми се ще да си го донатаманя баш както си требе… ?

  #851

  mezan
  Participant

  щом като не си махнал задната леща все още, няма проблем с прахоляка:)

  Ако искаш да я махнеш,от страни се държи на три много малки винтчета.Не ги развивай до края а само колкото да се разхлаби задната леща и да я извадиш от тубоса й.можеш да я обдухаш на бързо и да я сложиш отново,като завиеш винчетата равномерно ,за да центрираш лещата.За да “разполовиш” обектива и да развиеш фокусната гривна трябва да махнеш двете винчета които ограничават хода (по-късно ще кача снимки).Така ще се развие гривната напълно, НО (ВАЖНО!!!) отбележи си точно в момента на развиването й от тялото в какво положение е била,защото резбата е многоходова(мисля 6 или 8 хода) и съответно ще има 6 или 8 различни положения в които ще можеш да сглобиш обектива,но само едно от тях ще е правилно и ще имаш “безкрайност” и “33см”.Аз не го направих така и после с опити го докарах:):):).Диафрагмата се маха от трите винта които я държат(ще ги видиш).Пак много внимателно там,после трябва да подредиш ламелките както са били.Пипкава работа е.Аз я почистих със спирт(направо ги потопих всичките ламели в една ваничка),изчаках да изсъхнат и ги нареждах после около половин час:)).Ако имаш късмет ще ги целнеш за по-малко:):)Като си махнал диафрагмата може да обдухаш лещата под нея,аз избягвам да ги чистя с някакви препарати,духалката върши добра работа(и тя е самоделна,но това в друга тема:)).Смазка…и аз имам проблем с това:(,използвах една ,която уж беше термоустойчива,но яко се сгъстява на студено…трябва да я сменя,но не знам каква да търся…

  #852

  george
  Participant

  казах ти жоро е маниак

  сигурно сега е разглобил такумара ми и подскача в индиански танц около него :Р

  #853

  tarzan
  Participant

  Ще ви пусна снимки правени със счупен обектив и такъв с голяма гъба. Да се уверите че не се забелязва. Не ви препоръчвам да отваряте Такумари. Стефан дето какво ли не е оправял, когато не се налага не го прави. Рискът е неоправдан според мен.

  #854

  turin
  Member

  Мезан, мерси много за напътствията! Утре ще започна да подготвям място и инструменти. Виждам вътре ограничителя на резбата, предполагам че разделянето на обектива ще мине гладко. Смятам да внимавам с оптичната система и ако не видя нужда, да не разделям лещите. Може да стане ръководство по почистване на резба на тубуса.

  Остава май само да разбера каква смазка да взема. Сега ми мирише на нещо познато, но не мога да позная – май е все пак на някаква грес. А също – като се чисти резбата на тубуса вътре, съвсем ли се почиства – примерно със спирт и т.н. или само се забърсва? За ламелите на диафрагмата – ясно, те трябва да са чистички.

  #855

  turin
  Member

  Иване, вярвам ти, че е така – при мен пентаконът оптически си е много добре, по-скоро проблемът е в гъстата смазка на резбата на фокус-пръстена. Трудността при въртене на пръстена малко разваля общото усещане, затова. Оптически може даже хич да не го пипам по-навътре. ;)

  #856

  BXMarkov
  Participant

  Ясене, браво за идеята относно раздела :) Що се отнася до проблема със смазката да,знам и аз така го ползвах, съжалявам че не намерих време да го дам на майстор за профилактика преди да дойде у теб. Разглобявал съм доста обективи,но само такива които ми е все едно дали ще има после проблем,или става или не. Моето мнение е,че всяко отваряне на обектив от неспециалист води 100% до последствия след това,понякога не веднага а след време. Това е,мисля че около 5 до 10 лева струва профилактика,майсторите в София ги знаеш кои са. Този обектив има перфектна оптика и точност на фокусиране,картината му е забележителна въпреки по-слабото просветляване,затова много си го тачех и съм го запазил с годините непипан,тъй че съвета ми към теб и към всички изобщо е да не се пробва разглобяване в домашни условия никога на обектив, с който сериозно мисли човек да снима. Това е моето мнение,

  #857

  turin
  Member

  Разколебаваш ме много… Аз искам само да го направя по-удобен за ползване, за да мога да снимам още повече с него. Определено не искам да го разваля…

  Май по-добре да изчакам с това – примерно да си намеря някакъв друг обектив, който е по-обикновен и на него да се “упражнявам”.

  А разделът ще има с какво да се пълни. Ох, май наистина ще оставя пентакончето на мира, че ме хвана страх малко. :(

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 33 total)

You must be logged in to reply to this topic.