bokeh club » фотки

седмица на ломографията

(59 posts)

1. User has not uploaded an avatar
    BXMarkov
    зъл админ

Ети, кой ти каза че безфокусния кадър е цел при снимането с ЛОМО обективи, ето ти фотки с ЛОМО от представителния им сайт дето освен изнасилени цветове не виждам нищо друго,или като са случайни кадрите да няма композиция или да не гледаме във визьора,или на принципа - "щракам" пък каквото излезе? В такъв случай аз лично не въздишам пунктуално по "класическата" ломография, явно ги виждам нещата по различен начин,но ми харесва :)

Posted 3 years ago #
  2. User has not uploaded an avatar
    george
    смешник с претенции

и аз това казах, явно съм доста куц по отношение на ломо фотографията, щом съм успял да докарам фокус и някаква композиция. просто немога на сила да извадя друго. като пипна апарата и се опитвам да направя кадър, все едно държа скъпия цифрак. просто се различава носителя и цената му, 5 лева, вместо 3000 лева.

кеф ли ми е да направя достатъчно добра спрямо цифрака снимка с апарат, който е по-евтин от лентата в него? ми кеф ми е. едно от нещата, които ми дават кеф при снимането на филм е точно това.

Posted 3 years ago #
  3. User has not uploaded an avatar
    Eti
    Фоткащото зайче

Джи, никъде не съм казала, че трябва да липсва фокус или да няма композиция. Тези последните кадри са ЛОМО и точно това имах предвид. Определено са хахо-откачени като визия. Импулсивни, диви, без грам премереност. Е те такива кадри не мога да изкарам от сапунера като качество, ако ще много да се напъна. Нали точно в това е закачката? А не в стремеж да докажем, колко добре владеем техниката, та с апарат за 5 кинта вадим кадри от сапунер за 100. Ако не съм права, вземете и кажете. Ама внимателно четох на сайта на ЛОМО-маниаците що за фотография е това. Ако трябва ще го копна тук:).

Иначе и твоите и на Марков кадрите са чудесни:). Няма спор в това:).

Posted 3 years ago #
  4. User has not uploaded an avatar
    mezan
    звездолет

Ей,супер снимки сте изкарали от дивите смени:))),страхотни са!!:)Обаче не спазвате основното правило:"хич не му мисли!"
    Ето аз редовно си го спазвам (даже понякога и да не се налага,хахаха) и мойта Смена 2 ми даде това:

Posted 3 years ago #
  5. User has not uploaded an avatar
    BXMarkov
    зъл админ

Ахааа Ети, "Ама внимателно четох на сайта на ЛОМО-маниаците що за фотография е това." ,ето къде била работата :) Работата обаче е че и аз четох,а и Джордж(знам го) ама явно без да се наговаряме сме пречупили нещата през своя си точка някаква, явно разминаваща се с правилата за ломография. Иначе мина ми мисълта да сложа някаква отворена бленда,скорост 1/25 и тогава с отиващата си рязкост се появява ломографското изображение, ама хайде стига, с интерес очакваме и други включвания :) П.С. Хехехехехе докато съм писал Мезан се е изказал - браво готини фотки,последната с кутураците кърти :)

Posted 3 years ago #
  6. turin
    turin
    самолето самоплав

Мен пък всичко ме кефи от нещата, дето показвате :) Сериозно :) И изчистените и обмислени кадри, и експериментите с многократни експозиции и бавни скорости. Просто кефят, браво за темата и за кадрите!
    Аз още не съм довършил моя филм във Смяна-та, ама като излезе нещо, ще допълня и аз цветността на темата :)

Posted 3 years ago #
  7. User has not uploaded an avatar
    Eti
    Фоткащото зайче

Oooo mezancho! Много добре!:)Супер са! Точно това е - не му мисли! Импулс, ако ще и кадър върху кадър:D. И аз доизщраквам тия дни, че се оказа, че имам още малко кадри.

Posted 3 years ago #
  8. User has not uploaded an avatar
    pomstar
    Member

Даа, добри са :)
    Аз вчера заредих един полароид за по-убедителни цветове.. очаквайте ново включване и от мен :)

Posted 3 years ago #
  9. User has not uploaded an avatar
    george
    смешник с претенции

помстар, не забравяй 1/15-та и да разклащаш добре шейкъра :D

Posted 3 years ago #
  10. User has not uploaded an avatar
    pomstar
    Member

андага... глейти ся.
    първо, със смената пак, ама тоя път с полариод 400 аса и мънинко повече старание със светломера (правило 10, хаха):

Posted 3 years ago #
  11. User has not uploaded an avatar
    pomstar
    Member

амм.. грешка в URL-тата.. хайде пак:

Posted 3 years ago #
  12. User has not uploaded an avatar
    pomstar
    Member

А, значи ставало с верните адреси :)
    Найс.
    А ето и няколко с Ломо Компакт, пак на Поралоид 400:

Posted 3 years ago #
  13. User has not uploaded an avatar
    BXMarkov
    зъл админ

Ааа наближаваш визията Помстар, от първата серия ми харесват 3,4,5,10,14 , а с Ломо-компакта си направил по-добрите според мен - 1,3,4,8,11 и 12. Обаче прекалената липса на фокус в някои(губят от това) не мога да я преглътна и това си е :)))

Posted 3 years ago #
  14. User has not uploaded an avatar
    Eti
    Фоткащото зайче

Ххахахахахаха! Pomstar, искренно съм се смяла:D. Забележителни по лежерност кадри:))). Аз пък дължа извинение, задето по-горе дуднах, че Марков и Джи не са докарали ЛОМО кадри. Ужасно е трудно да ги постигнеш. Признавам си:(. Забравила съм какво е да снимаш нехайно и импулсивно, да забравиш за настройки, иса и дължина. Ужаст просто. Да не говорим, че моя мерджам след 20 годинки неползване зацикли в началото и от 36 кадъра на лента кодак 400 за 8 кинта, излязоха 8 кадъра. Всичко останало стои като осветено. Пълна трагедия. Тия дни ще взема някоя праисторическа и евтинка лента, поне да не ме е яд.

Ето първи опити:

Posted 3 years ago #
  15. User has not uploaded an avatar
    pomstar
    Member

BXMarkov, Благодаря :)
    За фокуса си прав, но на моменти не беше възможно.
    В други моменти просто забравях да фокусирам
    (а не е да не знам за ДОФ скалата.. срам, срам).

Ах, да, сканирането (и рисайзването) е за левче в ПроФо, директно от минилаба, и е напълно автоматично, което допълнително смъква качеството. Не съм обработвал снимките хич (пуст мързел). Малко обработка не би била излишна.. но и така са забавни :)

Голямо благодаря на Георги за идеята!

Posted 3 years ago #
  16. User has not uploaded an avatar
    pomstar
    Member

Ети, благодаря:)

Вземи си Полароид 400 (24 кадъра, много приятно ако искаш да си видиш бързо нещата) за лев и половина от Зед (на Смирненски, малко по-надолу от сладкарница Пчела). Гледам районът ти е познат :)
    Харесах 4 и 5.

Posted 3 years ago #
  17. User has not uploaded an avatar
    george
    смешник с претенции

готини фотки са станали :)

за другата седмица всеки да си направи по един тилт от среден формат

Posted 3 years ago #
  18. User has not uploaded an avatar
    george
    смешник с претенции

хахахаха

Posted 3 years ago #
  19. turin
    turin
    самолето самоплав

тилт, ама на ломо камера :D то на смяната обектиФчето се маха, може да се измисли нещо... ей, ама и аз кво казах, то ще е егати мазалото тогава, няма смисъл :)

Posted 3 years ago #
  20. User has not uploaded an avatar
    pomstar
    Member

А какво ще кажете за седмица на фотографията с мобилни телефони?
    Търсих за специална думичка, но не можах да намеря. Помагайте :)

Posted 3 years ago #
  21. User has not uploaded an avatar
    george
    смешник с претенции

ами моя е само вга. не върши работа :)
    иска си 2та мегапиксела за да мяза на нещо като ресайз до 640 по дългата :)

Posted 3 years ago #
  22. User has not uploaded an avatar
    Eti
    Фоткащото зайче

Моя мобилен с "оптиката" го изяде кучето, иначе съм пробвала тип "ломо", преди въобще да чуя за тая откачена работа. И ставаше. За какво ти са 2MP, като така или иначе целта е да са куци;). Аз ще потренирам още с една лента и тогава прибирам щрака в шкафа.

Posted 3 years ago #
  23. User has not uploaded an avatar
    mezan
    звездолет

Въййй:))) ломоманяци такива,хехехе.pomstar ,eti супер сте,хора!Утре смената ще вършее отново!!!:)))
    Пак си изпробвах сапоп-чето
    http://www.theothermartintaylor.com/moveabletype/archives/cameras/000158.html

за жалост вече 5-ти филм и още не мога да разбера от къде пуска светлина.Как ли не го уплътнявах...прави една червена черта в края на кадъра в ляво и един бял "облак" в дясно (колкото и ломографско да изглежда-не ме кефи:))
    Това са единственоте 3 снимки от последната лента,на които не се забелязва много:

Posted 3 years ago #
  24. User has not uploaded an avatar
    Eti
    Фоткащото зайче

Хехе супер mezancho:). Какво странно зелено е докарало канончето на последния кадър на морска гара:). Беше ме малко срам като като давах апаратчето в ателието да ми извадят лентата, обаче трябва да призная, че ако спазваш всички врътки по него, стават готини снимки за стрийт.

Posted 3 years ago #
  25. User has not uploaded an avatar
    BXMarkov
    зъл админ

Ети, сравнително добре си поснимала :) Харесват ми 2,5,6,7.

Мезанчо,(хехех Ети го умали първа) хубави фотки и трите,готино апаратче - аутомат и само фокусчето да пасне,а и то леко защото е телеметрично, жалко за провалените ивичести кадри,според мен не са осветени защото лентата тогаз ще е черна. Огледай отвътре по внимателно,обектива също отвътре(положение В). Провери затвора(сигурен съм че е централен),по-точно ламелите дали затварят плътно,при различни скорости като гледаш отзад срещу светлината. Филмите също могат да са дефектни.

Posted 3 years ago #
  26. User has not uploaded an avatar
    mezan
    звездолет

Мдаа,май вече открих източника на светлина:))Задния капак не се отваря чрез издърпване на лостчето за пренавиване на филма(както е на повечето стари апаратчета) ами си има на самия капак една закопчалка.Сложих на мястото на лентата вътре два силни сини светодиода с три малки батерийки,включихги да светят,затворих капака,отидох в банята на тъмно и...чудо:около закопчалката свети синьо!После пък я осветих с едно много мощно фенерче и...чудо номер 2:Закопчалката не е от черна пластмаса ами от много тъмна червена такава!!!Фенерче с 9 мощни бели светодиоди прозираше през нея почти незабележимо,но на вън все пак си говорим за ярко слънце.Та мисля че това ще се окаже light leak-а окончателно.Заредил съм го с филм и съм облепил капака с изолирбан(на няколко ката) и да видим какво ще покаже.

Posted 3 years ago #
  27. User has not uploaded an avatar
    Eti
    Фоткащото зайче

Pomstar мерси за съвета:). Взех си лента от фото-магазина след сладкарница Пчела. Само, че сега преди да я сложа ще смажа апарата.

Posted 3 years ago #
  28. User has not uploaded an avatar
    BXMarkov
    зъл админ

Ети, какво имаш предвид "ще смажа апарата" да нямаш предвид едно чукче да му удариш ;)

Posted 3 years ago #
  29. User has not uploaded an avatar
    Eti
    Фоткащото зайче

Хихих, не Марков... макар тази ломо дивотия да ме отчайва леко;). Със смазка мисля да го пооправя, че не ми се губят пак гениални кадри:D

Posted 3 years ago #

RSS feed for this topic

Reply

You must log in to post.