държа да пипна планара живот и здраве някой път, също и сумилукса. все ще дойда по софето някой път :)
bokeh club » говорилня
споделете опит от Zeiss Planar(50/1.4 50/1.7 50/1.8...)
(48 posts)-
Posted 2 years ago # Login to Send PM
-
Еййййй пак с тая цена.
Абе аз казвам че цаисовете ми 50/1,4 са по-евтини от ткуто - ти НЕ.Единия ми е около 100лв.А да не говорим за цената на 50/1,7 която е 50-70Е минт.Или 50/1,8 17Е минт боксед.Единия наистина го взех скъпо но то беше от мерак - не ми се чакаше.
Абе да е жив и здрав Тхорски.А аз нещо луднах тотално на МФ.Като ми остане време ще ходя при Зентекс да ми залепи глухарче директно на апарата.Да потвърждава със всеки преходник - дори с пинхолка.И разбира се никакви АФ няма да стават.А кога си взема 85/1,2 - тогава ще взема и едно 5Д.Мисля че под 5Д всичко е скъп финансово компромис.
Posted 2 years ago # Login to Send PM -
истина, аз не сменям докато не излезе ентри фф-то. а се говори усилено за това. когато - тогава. иначе това с лепенето на глухара на десетака в твоя вариант е перфектното решение! :)
цената бе, некст, много ясно че цената. средната цена, на която можеш да си го намериш. айде да ти дам 100 лева за планара 1.4? а 50-70Е за минт 50/1.7 е точно колкото един чисто нов еф 50/1.8 или един такумар 1.4...
реално един планар 85/1.4 струва почти колкото канонско еф 85/1.2 мк1. мислиш ли че ако можех да си позволя това бих си помислил за мф? :)
Некст много си прав: цената е главно функция на мерака.
Наскоро един белгиец се похвали че си взел СМЦ Такумар 85/1.8 за 10 евро. Вчера отново тук един се продаде за над 200(не следих повече). Това разбира се е 1/1000 да ти попадне, но който има търпение намира. Тхор ми е казвал за подобни цени, просто трябва човек да знае къде и как да търси...
Оказа се че независимо всеки от нас е попадал на Тхор....
Жоре ЕФ 50/1,8 гледам в базара е 140лв.
50/1,8 планар е 35лв в ибеи и по думите на трима от хората участващи в теста които правихме (аз резултатите не съм ги виждал) отнася дори цаиса 50/1,4 и лаиката сумилукс и сумикрон и такумара и канонския ЕФ 50/1,4.А освен рязкостта - катринката му е страхотна.А за това дето ми разправяш - 100лв за планара - ами човек един от добрич продаваше планар 50/1,4 дистогон 35/2,8 135/2,8 и някакво варио + апарат + чанта и филтри за 400лв или нещо подобно.А сметни сам колко се връзва по отделно всеки обектив.А за 35/2,8 от личен опит ти казвам е нещо маняшко.135/2,8 - кучета го яли.А тоя от Наско и тои ми е под 200лв с апарат.А планар 85/1,4 в ибеи е 500Е минт.Може да се намери и за 450.Аиде аз да дам 500Е за 85/1,2.Ако можех да намеря ЕФ 85/1,2 за 1000$ нямаше и секунда да чакам.
Та мисълта ми е че не е цената.Ако ти си беше взел навремето планар вместо такумар сигурно тиквите от ФФ щяха да дават мило и драго за цаисове а за такумари да не са чували.
На мен проблема ми е че купувам обективи с по-голяма скорост от тази с която може човек да се наслади и открие предимствата и недостатъците на това което е купил.Това само пречи.Е сега например се чудя кой обектив да взема с мен да си снимам.Обикновенно взимам поне два на една дължина и не търся кадъра а съм в стрес кои от двата да сложа.Абе Слави го каза
"Ако имаш един часоник знаеш колко е часа, ако имаш два - винаги се съмняваш"То не е негова мисъл но ........
прав е за двата часовника! :)
Много добре се представя и панколара 50/1,8.Някак остава недооценен и тои а вади страшно боке и доста рязък на отворено.Гледах по чуждите форуми го сравняват с такумари и цаисове и на им се дава.
nexttime, позната фотографска "лакомия" хихи,след което се изправяш пред дилемата с какво да снимаш и накрая едва ли не завиждаш колко им е лесно на хората които имат примерно само една 50-ца,а сериозно по темата, мисля че всеки що годе приличен обектив та дори и Хелиоса 58/2 дава интересни резултати в зависимост от това дали снимащия може да използва светлината правилно,всяко стъкло иска индивидуален подход и начин на снимане,бих те посъветвал да бъдеш по-търпелив,то така и така имаш чудесни стъкла,просто снимай по-дълго време с всеки един отделно,тогава сигурно ще откриеш за себе си,кой какво може и ще решиш с кои от тях искаш да снимаш,по принцип нямам кой знае колко обективи,но не са и малко и установявам че някои почти не ги пипам,просто не стигам до тях,та се замислям дали в такъв случай ми трябват и дали не е по-добре да ги продам,та някой който има нужда от тях да ги ползва, а аз да търся следващото предизвикателство :) Ето тестови кадри с обектив 50 мм. интересно ми е с кой обектив бихте го оприличили?(и моля без да поглеждате екзифа или URL-a)

След такава тема, дали на снимащите като мен само с една 50-ца му е лесно;). И досега се чудя дали едно по-светло таку или цайс би ми дал по-голяма свобода. Има и кой да ми ги докара. Но не бих си правила колекции, по-скоро бих избрала стъкло-продължение на ръката и погледът ми. Сигурно звуча романтично... но май това е по-важно за мен, все пак изразявам себе си чрез фотографията и досега не ми се е случвало да се чудя с кой обектив да отстрелям кадър.
И като не-разбирач на бокета... това по-скоро ми напомня моята 28, отколко 50-ка... любопитно ми е какво е:)
знае отговора и си трае
Тия фотки съм ги гледал и из ФФ и ....ахаааа да се сетя дори за какво се дрънкахме тогава ..... ама а де .....
Маи пентакон 50/1,8
Невъзможно,никога не си ги виждал,аз във ФФ имам малко фотки,тези за първи път виждат бял свят, само Жоро знае за какво бижу ие реч,пробвай пак и вдигни малко летвата ;) ПС: Ще се изненадате накрая от отговора :)
Втората и третата съм почти сигурен че съм ги виждал но ..... знае ли човек, след толкова много гледане на снимки .... може и да си внушавам.
Ааа виждали сме ги,виждали сме ги :))И аз се сетих от какво са,но ако не знаех бих могъл да ги объркам с какво ли не.
Та от какво са?
Еха ква яка темичка сте заформили :)
И аз да си призная, като пълен лаик преди година и покрай снимките на Георги разбрах що е това механичен твърд обектив и светлосила 1.4 и началото също си мислих, че посто с плиткия фокус стават чудесата от едно щракване. Разбира това е нищо, но нещата тръгват с опитване.. И ( като повечето от вас както виждам ) се зарибих по механичните стъкла, щото излизат по-евтино. :) После постепенно човек се запалва по разните му 'легендарни' стъкла и цената скача чак до АФ-тата. Незнам аз нямам много познати фенове и всичко, което виждам като цена е от Ebay. Вие каде ги намирате толкова тънко ми е страшно чудно да разбера ( щото дебна много в йбей и общо взето всичко си има една остановена цена, до която винаги се стига и тя в никакъв случай не е като цените, за които си говорите :). Каакто и да е, цената наистина е функция на мерака, но не всеки ( както и аз ) има възможност да хвърля яко кинти по крастата си. Така че гледам да я пренебрегна за свободното време и ровенето по нета, а иначе просто да се старая да щракам с квото мога. Мн съм съгласен с това което беше казъл Георги ( мисля ) някъде тук, че бокето е основно функция на светлината и нещата се получава стига да снимаш. От там нататък ако се наложи да малко левелс и така. ( та в този ред на мисли и аз си мисля, че обектива горе е 1.8 пентакон, та нищо чудно и на 2 Хелиоса, за който BXMarkov е писал )
Според всичко, което наблюдавам околомен мераклиите по снимането ( уж ) се превръщат в мераклии само по инструментите и не снимат въобще ( не че аз снимам много ). Нз според мен важното е да се снима :) много и с желание ! Иначе който когато може нека си сабира обективчета .. и на мен ми се иска, но някой ден ;)Posted 2 years ago # Login to Send PM -
Некст, това е един от най-онеправданите обективи Helios 44M :) Онеправдани са в повечето случаи от хора които дори не са снимали с такъв,преди години Зенита беше сериозно нещо в очите на любителите, и не без основание,това е един много надежден ,опростен и удобен апарат :) За Хелиосите също бих казал,че като общо не са лоши обективи,факт е ,че има известна разлика в различните бройки,но не голяма, а това че едва ли един с един не съвпадат са глупости! Нейсе убедил съм се,че много е важно в кои ръце е обектива,нали рисуваме със светлина а не с техника :)
Хидън,браво момче - напълни ми душата с поста си,сигурен съм че ще станеш творец! Обективи не се откриват и събират просто,преди всичко лека-полека,снимай дори и с Хелиос и решавай какво искаш,след това е лесно :)
Posted 2 years ago # Login to Send PM
Reply
You must log in to post.