bokeh club » говорилня

споделете опит от Zeiss Planar(50/1.4 50/1.7 50/1.8...)

(48 posts)

1. User has not uploaded an avatar
    george
    смешник с претенции

държа да пипна планара живот и здраве някой път, също и сумилукса. все ще дойда по софето някой път :)

Posted 5 years ago #
  2. User has not uploaded an avatar
    nexttime
    Добронамерен заядливец

Еййййй пак с тая цена.

Абе аз казвам че цаисовете ми 50/1,4 са по-евтини от ткуто - ти НЕ.Единия ми е около 100лв.А да не говорим за цената на 50/1,7 която е 50-70Е минт.Или 50/1,8 17Е минт боксед.Единия наистина го взех скъпо но то беше от мерак - не ми се чакаше.
    Абе да е жив и здрав Тхорски.

А аз нещо луднах тотално на МФ.Като ми остане време ще ходя при Зентекс да ми залепи глухарче директно на апарата.Да потвърждава със всеки преходник - дори с пинхолка.И разбира се никакви АФ няма да стават.А кога си взема 85/1,2 - тогава ще взема и едно 5Д.Мисля че под 5Д всичко е скъп финансово компромис.

Posted 5 years ago #
  3. User has not uploaded an avatar
    george
    смешник с претенции

истина, аз не сменям докато не излезе ентри фф-то. а се говори усилено за това. когато - тогава. иначе това с лепенето на глухара на десетака в твоя вариант е перфектното решение! :)

цената бе, некст, много ясно че цената. средната цена, на която можеш да си го намериш. айде да ти дам 100 лева за планара 1.4? а 50-70Е за минт 50/1.7 е точно колкото един чисто нов еф 50/1.8 или един такумар 1.4...

реално един планар 85/1.4 струва почти колкото канонско еф 85/1.2 мк1. мислиш ли че ако можех да си позволя това бих си помислил за мф? :)

Posted 5 years ago #
  4. User has not uploaded an avatar
    tarzan
    Member

Некст много си прав: цената е главно функция на мерака.

Наскоро един белгиец се похвали че си взел СМЦ Такумар 85/1.8 за 10 евро. Вчера отново тук един се продаде за над 200(не следих повече). Това разбира се е 1/1000 да ти попадне, но който има търпение намира. Тхор ми е казвал за подобни цени, просто трябва човек да знае къде и как да търси...

Оказа се че независимо всеки от нас е попадал на Тхор....

Posted 5 years ago #
  5. User has not uploaded an avatar
    nexttime
    Добронамерен заядливец

Жоре ЕФ 50/1,8 гледам в базара е 140лв.
    50/1,8 планар е 35лв в ибеи и по думите на трима от хората участващи в теста които правихме (аз резултатите не съм ги виждал) отнася дори цаиса 50/1,4 и лаиката сумилукс и сумикрон и такумара и канонския ЕФ 50/1,4.А освен рязкостта - катринката му е страхотна.А за това дето ми разправяш - 100лв за планара - ами човек един от добрич продаваше планар 50/1,4 дистогон 35/2,8 135/2,8 и някакво варио + апарат + чанта и филтри за 400лв или нещо подобно.А сметни сам колко се връзва по отделно всеки обектив.А за 35/2,8 от личен опит ти казвам е нещо маняшко.135/2,8 - кучета го яли.А тоя от Наско и тои ми е под 200лв с апарат.

А планар 85/1,4 в ибеи е 500Е минт.Може да се намери и за 450.Аиде аз да дам 500Е за 85/1,2.Ако можех да намеря ЕФ 85/1,2 за 1000$ нямаше и секунда да чакам.

Та мисълта ми е че не е цената.Ако ти си беше взел навремето планар вместо такумар сигурно тиквите от ФФ щяха да дават мило и драго за цаисове а за такумари да не са чували.
    На мен проблема ми е че купувам обективи с по-голяма скорост от тази с която може човек да се наслади и открие предимствата и недостатъците на това което е купил.Това само пречи.Е сега например се чудя кой обектив да взема с мен да си снимам.Обикновенно взимам поне два на една дължина и не търся кадъра а съм в стрес кои от двата да сложа.

Абе Слави го каза
    "Ако имаш един часоник знаеш колко е часа, ако имаш два - винаги се съмняваш"

То не е негова мисъл но ........

Posted 5 years ago #
  6. User has not uploaded an avatar
    george
    смешник с претенции

прав е за двата часовника! :)

Posted 5 years ago #
  7. User has not uploaded an avatar
    nexttime
    Добронамерен заядливец

Много добре се представя и панколара 50/1,8.Някак остава недооценен и тои а вади страшно боке и доста рязък на отворено.Гледах по чуждите форуми го сравняват с такумари и цаисове и на им се дава.

Posted 5 years ago #
  8. User has not uploaded an avatar
    BXMarkov
    зъл админ

nexttime, позната фотографска "лакомия" хихи,след което се изправяш пред дилемата с какво да снимаш и накрая едва ли не завиждаш колко им е лесно на хората които имат примерно само една 50-ца,а сериозно по темата, мисля че всеки що годе приличен обектив та дори и Хелиоса 58/2 дава интересни резултати в зависимост от това дали снимащия може да използва светлината правилно,всяко стъкло иска индивидуален подход и начин на снимане,бих те посъветвал да бъдеш по-търпелив,то така и така имаш чудесни стъкла,просто снимай по-дълго време с всеки един отделно,тогава сигурно ще откриеш за себе си,кой какво може и ще решиш с кои от тях искаш да снимаш,по принцип нямам кой знае колко обективи,но не са и малко и установявам че някои почти не ги пипам,просто не стигам до тях,та се замислям дали в такъв случай ми трябват и дали не е по-добре да ги продам,та някой който има нужда от тях да ги ползва, а аз да търся следващото предизвикателство :) Ето тестови кадри с обектив 50 мм. интересно ми е с кой обектив бихте го оприличили?(и моля без да поглеждате екзифа или URL-a)

Posted 5 years ago #
  9. User has not uploaded an avatar
    Eti
    Фоткащото зайче

След такава тема, дали на снимащите като мен само с една 50-ца му е лесно;). И досега се чудя дали едно по-светло таку или цайс би ми дал по-голяма свобода. Има и кой да ми ги докара. Но не бих си правила колекции, по-скоро бих избрала стъкло-продължение на ръката и погледът ми. Сигурно звуча романтично... но май това е по-важно за мен, все пак изразявам себе си чрез фотографията и досега не ми се е случвало да се чудя с кой обектив да отстрелям кадър.

И като не-разбирач на бокета... това по-скоро ми напомня моята 28, отколко 50-ка... любопитно ми е какво е:)

Posted 5 years ago #
  10. User has not uploaded an avatar
    george
    смешник с претенции

знае отговора и си трае

Posted 5 years ago #
  11. User has not uploaded an avatar
    nexttime
    Добронамерен заядливец

Тия фотки съм ги гледал и из ФФ и ....ахаааа да се сетя дори за какво се дрънкахме тогава ..... ама а де .....

Posted 5 years ago #
  12. User has not uploaded an avatar
    nexttime
    Добронамерен заядливец

Маи пентакон 50/1,8

Posted 5 years ago #
  13. User has not uploaded an avatar
    BXMarkov
    зъл админ

Невъзможно,никога не си ги виждал,аз във ФФ имам малко фотки,тези за първи път виждат бял свят, само Жоро знае за какво бижу ие реч,пробвай пак и вдигни малко летвата ;) ПС: Ще се изненадате накрая от отговора :)

Posted 5 years ago #
  14. User has not uploaded an avatar
    nexttime
    Добронамерен заядливец

Втората и третата съм почти сигурен че съм ги виждал но ..... знае ли човек, след толкова много гледане на снимки .... може и да си внушавам.

Posted 5 years ago #
  15. User has not uploaded an avatar
    mezan
    звездолет

Ааа виждали сме ги,виждали сме ги :))И аз се сетих от какво са,но ако не знаех бих могъл да ги объркам с какво ли не.

Posted 5 years ago #
  16. User has not uploaded an avatar
    nexttime
    Добронамерен заядливец

Та от какво са?

Posted 5 years ago #
  17. User has not uploaded an avatar
    hldd3n
    Member

Еха ква яка темичка сте заформили :)
    И аз да си призная, като пълен лаик преди година и покрай снимките на Георги разбрах що е това механичен твърд обектив и светлосила 1.4 и началото също си мислих, че посто с плиткия фокус стават чудесата от едно щракване. Разбира това е нищо, но нещата тръгват с опитване.. И ( като повечето от вас както виждам ) се зарибих по механичните стъкла, щото излизат по-евтино. :) После постепенно човек се запалва по разните му 'легендарни' стъкла и цената скача чак до АФ-тата. Незнам аз нямам много познати фенове и всичко, което виждам като цена е от Ebay. Вие каде ги намирате толкова тънко ми е страшно чудно да разбера ( щото дебна много в йбей и общо взето всичко си има една остановена цена, до която винаги се стига и тя в никакъв случай не е като цените, за които си говорите :). Каакто и да е, цената наистина е функция на мерака, но не всеки ( както и аз ) има възможност да хвърля яко кинти по крастата си. Така че гледам да я пренебрегна за свободното време и ровенето по нета, а иначе просто да се старая да щракам с квото мога. Мн съм съгласен с това което беше казъл Георги ( мисля ) някъде тук, че бокето е основно функция на светлината и нещата се получава стига да снимаш. От там нататък ако се наложи да малко левелс и така. ( та в този ред на мисли и аз си мисля, че обектива горе е 1.8 пентакон, та нищо чудно и на 2 Хелиоса, за който BXMarkov е писал )
    Според всичко, което наблюдавам околомен мераклиите по снимането ( уж ) се превръщат в мераклии само по инструментите и не снимат въобще ( не че аз снимам много ). Нз според мен важното е да се снима :) много и с желание ! Иначе който когато може нека си сабира обективчета .. и на мен ми се иска, но някой ден ;)

Posted 5 years ago #
  18. User has not uploaded an avatar
    BXMarkov
    зъл админ

Некст, това е един от най-онеправданите обективи Helios 44M :) Онеправдани са в повечето случаи от хора които дори не са снимали с такъв,преди години Зенита беше сериозно нещо в очите на любителите, и не без основание,това е един много надежден ,опростен и удобен апарат :) За Хелиосите също бих казал,че като общо не са лоши обективи,факт е ,че има известна разлика в различните бройки,но не голяма, а това че едва ли един с един не съвпадат са глупости! Нейсе убедил съм се,че много е важно в кои ръце е обектива,нали рисуваме със светлина а не с техника :)

Хидън,браво момче - напълни ми душата с поста си,сигурен съм че ще станеш творец! Обективи не се откриват и събират просто,преди всичко лека-полека,снимай дори и с Хелиос и решавай какво искаш,след това е лесно :)

Posted 5 years ago #

RSS feed for this topic

Reply

You must log in to post.