Ето малко от мен,снимани с CHINON CG-5 и CHINON 50/1.7 на Фортепан 100

Ето малко от мен,снимани с CHINON CG-5 и CHINON 50/1.7 на Фортепан 100

Марков, не знам кой от кого копира, но имаме едни и същи неща... или почти едни и същи... Последната ми мания са Чинон СЕ-4 и СЕ-4с. Последната я окомплектовах с мотор и е направо убиец особенно със СМЦ Пентакс 50/1.4.
Или това беше предпоследната ми мания... Сега се запалих по Рикох. Тези диагонални клинчета са ми голям мерак да ги пробвам. Те се предлагат като екстра за Пентакс и са голяма рядкост, а Рикох са сложили на всички свои по-добри камери. Шапка им свалям и сега виждам защо Пентакс са западнали 80-те години: не са било достатъчно коректни към потребителите си и не са вадели добри модели с много редки изключения(МЕ Супер и LX(80') и Супер А(83') хващат окото). Не знам защо толкова време са се опъвали и от К2ДМД (77') чак П30(85') има АЕЛ, като от 80' това е стандард за по-добрите електронни камери. Това което е хубаво на МЕСупер е че има 1/125 механична, докато останалите имат в най-добрият случай само максималната 1/1000 1/2000. Не е лошо човек да си има в случай на падане на батериите такова нещо...
CG-5 е забележителна камера, ето как изглежда

а ето и пълни данни http://www.butkus.org/chinon/chinon/cg-5/cg-5-splash.htm
CE-4s има почти същия корпус, но дава във визьорът блендата(като МХ) и има 1/2000(като МЕСупер). Слабостта на тази серия е синхронизацията: само до 1/60. От СР-5 са вече в нов корпус и имат и 1/125.
Ето и моето апаратче:

в пълно бойно снаряжение

или без, където се вижда че е голичко на места

а тук поглед от горе.
Веднага му сложих пентаксовия 50/1.4 и не съм го свалял- прилягат си много...
Супер е апаратчето,ти имаш и уайндър - кефец е а? Между другото погледнах,на моя синхронизацията е на 1/90 сек., не е много ама е малко по-добре от 1/60 :)
Според спецификациите по интернет и синхронизацията на твоят хубавец трябва да е 1/60. Според съшите: СР5 е на 1/90, СР6 и СР7м са на 1/100. Но при фирми ка Шинон може да има и разлики от бройка до бройка и твоят да е модификация. Чакам си и СР6... Да видим какъв заек ще излезе, че последно време се напарих от иБей...
оле :) тука видях electro35 !
тарзан айде плийз плиийз оглеждай се и за мен, че съм се побъркал :)
Последните 20 дни непрекъснато следя по 30 auctiona в ebay и точно тези, които си струват скачат по около 30-40 че и над 50$ :(((((
или ако някой изрови Electro GX или CC моля пишетее !
Мерсим
:биричкиемотиконка:
Доколкото си спомням говорихме и някъде другаде. Яшиката е голяма и малко тясна(45мм). То не че има по-широко от 35мм в този клас, но има по-малки камери. Това обаче което е интерсено за ГХ е че има и оригинални широки и тесни приставки. Те разбира се ще развалят резултата, а и не се намират под път и над път. Разбира се ти може да сложиш такава неоригинална.
hldd3n, ако този апарат ще реши творческите ти терзания съм готов да ти дам моят(Жоро и Марков са по-напред в листа на чакащите, но и имат повече неща за снимане). Единственият проблем е пращането. Около Великден мога да помоля един познат да го донесе в София(нормално ДХЛ струва 8.60 евро до 2кг).
иване имаш ли някво ломо? примерно смена2 или 8? да се включиш в предстояща седмица на ломографията? :)
Само 8м имам и то в БГ. Тук руско имам само 85/2.
"Предстояща седмица на ломографията"? Къде? Коя седмица? Джи, обявяваш хипи-фотография подсурдинка;). Вярно ли е, че важи кадър в позиция "от бедро"? А с какво може да се имитира, ако нямаш ломо-обектив?
ще видим коя седмица, следващата или по-следващата.
не се признава ломо обектив, а ломо камера. неможе да не познаваш някой който има смена 8м, тя самата струва няколко лева по антикварите, ако намериш работеща с добри уплътнения де.
тия дни ще разуча как да си монтирам филма в подаръка ми смена2
tarzan :) благодаря ти за предложението, но не ми се ще да се лишаваш от тази си джаджа за някви мои прищявки.
Проблема ми е че лентовия пентакс, който ми е единствения апарат в момента е пълното М :) И в да кажем за нощни снимки стигаш до Bulb :) и от там нататък трябва да си купиш светломер или по усет.Да не говорим че като е по-тъмно в визьора светломера въобще не се вижда и така, в по-кофти условия ми става супер сложна. Та тези яшики ме грабнаха точно заради лесната употреба, качественото обективче и мн.хубавото мерене. Та такам чакам си йбея :).. та ако изкочат разни спокойно бих си чакал реда след Георги и Марков, но ако ме имате в предвид ще съм много благодарен :)
Мерсим много ;)
Нещо се раздвоявам... hldd3n и shadowhand, съжалявам за тъпото питане, но една и съща личност ли се крие зад тези никове. Да не обещая неща на целия китайски народ че ще се озоря... И дядо ви Тарзан/Мраз си има граници на възможностите...
Както казах не я ползвам много и бих я дал на човек дето иска да я ползва. Имам спомени че меренето не отива много ниско за снимки на тъмно и си няма БУЛБ. Това което най не ми харесва е че не показва на каква скорост ще снима. Малко е дискомфортно така...
Ако не се намери до Велик ден предлагам моята бройка срещу единственото условие да се снима с нея.
Виждам че shadowhand вече се е прекръстил на hldd3n и не съм вече раздвоен.
не, иване, различни хора са :)
аз реално не бързам за яшиката, не искам да ти създавам трудности. по-нататъка ме устройва чудесно. и без това в момента имам повече апарати, отколкото мога да ползвам едновременно, та гледам да ги редувам.
дам сорри :)
оправих нещата
това че не показва скоростта наистина е кофти :(, но карай.
tarzan :) мерси много за предложението.
Ще потърся още малко, ако не дали може да ми дадеш някакво Кю или нещо такова:)
ivan.genchev\at gmail.com за да не спамим темата.
Ще се оглеждам за още Яшики. Когато не ги търсиш тогава идат много, но иначе все не може...
Охоо тука става интересно,и сега какво да вадим Смените от прахоляка,точно със Смена-2(първия ми апарат,наследсво от баща ми) не съм снимал 20 години,защото получих в 7-ми клас Смена-8М,ноооо той нещо от многото разглобявания не е със сигурен фокус,та със Смена-2 ще се включа,обаче сега трябва да търся приемаща ролка от старите за филма. Жоро имай го предвид - стара касета от филм върши работа,защото апарата няма обратно намотаване,та от едната касета филма отива в другата и направо я вадиш като прецакваш последните кадри или на тъмно и на ръка навиваш обратно филма в подаващата касета :) хехеее приключения ще има и светломерче май ако не се чувствате комфортно на око да определяте експозицията,ама има лек - носиш и Канона и мериш с него,после слагаш на Смената замерените скорост и бленда :) Хей и да не е буквално седмица,че докато изснимаме филма с тази липса на време май две ще минат :)
Бат'Тарзане, можеш да се включиш,без да се оправдаваш с обективни причини,нищо че няма Смена,взимаш си СЛР-а слагаш едно 35мм. стъкло и снимаш от бленда 4 нагоре,като ползваш пълни ръчни настройки и фокус по скалата на обектива направо си е същотото ;-) Ако не ще ти пратим една Смена ,само кажи :)
Ети, Смена можеш да си купиш за около 5-10 лв. в мн.добро до идеално състояние на антикварния базар на Ал.Невски. Единствено избягвай Смена-символ(Smena-Symbol) защото е с картинки а не с цифри на скалите за разстояние и скоростите и хич не е удбно ;) Ако мислиш че няма да се справиш кажи ми, когато мина ще погледна аз и ще ти купя.
Марков мерси! Първо ще погледна в къщи, че не помня преди време с каква железарка щраках. Само помня, че оптиката е несменяема и сложих лента кодак 400 аса, дето дори не е изщракана. Тия 400 аса за какво са подходящи?
Ети, ами за всичко стават 400 аса, зависи апаратчето какво е има ли ръчни настройки,скорости по-височки трябват за слънчево време и така,абе бърз филм,зърното е малко по-едро ама е по артЪ :) Сега гледам и в базара на ФФ се въртят бая Смени на цена 6-9 лева,може да погледнеш с търсачката.
You must log in to post.