bokeh club » фотки

АФ и снимане на стрийт на широко

(37 posts)

1. User has not uploaded an avatar
    peterst
    Member

Тарзане, в галерията ми (цъкаш тук на моето име) има доста снимки с 18-55 и 18-35 - автофокусни широки обективи. С 16-45 не съм пускал, защото е от скоро и не съм излизал за снимки.

За мене (повтарям - за моето снимане, умения и възможности) - автофокуса ми е помогнал във всичките снимки с гореспоменатите обективи. Вече обясних и защо - снимам на отворена бленда, където все пак има значение ДОФ-а. Не казвам, че не могат да се направят с МФ обектив - могат, но аз бих загубил петорно повече кадри (примери по-горе с вивитара) и десеторно повече време.

Не мога да снимам широко с МФ обектив. Това е истината и си го признавам. Снимах с 18-55, но на отворена бленда остротата не ме задоволяваше напълно. После купих 28/2.8 МФ и видях, че снимките са още по-зле, независимо, че от ф4 обектива е острилка. Естествено на безкрайност и Ф11 нямам проблеми нито с едното, нито с другото. После взех 18-35 за лентовия, пак автофокуса ми спасяваше кадрите, защото аз не снимам само обекти на 20+ метра, а и в близост до метър-два. След пробите със сигма 30/1.4 почти съм се отказал за супер светъл широк обектив, но времето ще си покаже :)

От 50 до 135мм нямам проблеми с ръчния фокус, но под 50мм положението е направо плачевно. За това аз снимам с автофокусен широкоъгълен обектив и ще го предпочитам пред мф обектив в този диапазон. И продължавам да твърдя, че пентаксджия с автофокусно лентово тяло, по-добре да вземе 18-35 (като внимава за байонета :)), вместо да даде 300 лева (последни цени от базара на фф) за флектогон 20/2.8. Това е друга тема, макар да е първопричината за тази.

Всеки снима както си иска, всеки снима както може, всеки купува обективи според желанията и парите си. Предимствата за един са недостатъци за друг и е хубаво, че има различия, иначе щеше да е един сив еднообразен свят :)

Posted 4 years ago #
  2. turin
    turin
    самолето самоплав

Иване, не съм те обвинил във флеймене, просто се намесих, за да не се палим всички. Само казвам, че е нормално в темата да се намеси и отворената бленда -- какво пък, още едно нещо, за което явно всички имаме нужда да поговорим (щом го правим). Няма сега да правим анкети и да се изключваме и самоизключваме -- нали сме клуб от любители, тука всичките теми са интересни на всички ни. Не приемай остро казване, с което съм искал да предотвратя изостряне на разговора ;) Просто всеки си има своите разбирания -- а като става дума за неща, свързани с изкуството и личното преживяване, нали знаеш -- въпрос на вкус :)

Темата с така разнообразните мнения си е много ценна, поне за мен, а вярвам и за другите. Най-малкото ме изкушихте да започна пак да опитвам стрийт с широко. Аз бях минал на мнението, че най ми пасва варио 80-200 на бленда като 2.8 за стрийт. И страня от ползване дори на широкия край на китака по улиците. Така че темата е готина, особено със снимките, които пускате помага много.

Posted 4 years ago #
  3. turin
    turin
    самолето самоплав

Next, аз ти писах на лични за вмъкването на снимките. Драсни ми два реда в отговор какво правиш и какво ти дава при вмъкването, моля те. Може нещо да се е повредило за твоя акаунт, ще видя да го оправим. Ако някой друг има проблеми с форума, да ми прати на лични също ;)

Posted 4 years ago #
  4. User has not uploaded an avatar
    BXMarkov
    зъл админ

Ами всеки има свое мнение, моето като човек харесващ ръчно-фокусни обективи по простата причина че снимам от 1979 г., и притежаващ/л десетки бройки е че може да се заснеме почти всичко с тях, та фотографията 140 години преди АФ-тата е съществувала,НО именно поради липсата на автофокус са пропуснати милиарди качествени и интересни кадри - естествено толкова са пропуснати и с АФ-обективи но поради други причини които няма да изброявам. Особено ако говорим за сложни светлинни условия при МФ-широкоъгълни обективи фокусирането под диафрагма ф.4 е с успеваемост около 50% в най-добрия случай, а на ф.2 и при отстояние на основния обект над1.5-2м. пада под 30%, това е твърдо убеждение на база личният ми опит.
    Поставям два примерни(candid) кадъра, премерени и направени без всякаква случайност за кратко време - всеки един в рамките на около 5 сек. при следната последователност - "виждане" на потенциалния кадър, оценка на ситуацията и евентуалните изменения в нея,предвиждане на решаващия момент, кадриране,фокусиране и снимане.

Да не говорим че видян,неслучаен кадър като следващия, направен за още по-кратко време и при неблагоприятни светлинни условия, без автофокус за мен би бил ако не чиста случайност то голям късмет.

Posted 4 years ago #
  5. User has not uploaded an avatar
    Eti
    Фоткащото зайче

Хъм, колко сте изписали по темата брей?! Като гледам ограничението "по-широко от 28mm", то аз няма какво да пусна по въпроса, защото китовия варио обектив не долюбвам и не ползвам. Ползвам само твърда оптика, а там най-широкото при мен е 28 и ми стига, засега. За стрийт, правилото за добре изпъкващ обект на фокус и интересен дефокус важи с пълна сила, както при всеки друг тип кадри. Дали МФ или АФ? Никога не съм страдала от факта, че даден кадър съм заснела с МФ, а не съм била с АФ в ръце. Сигурно имаме 6-то чувство за ситуацията понякога;). Но съм забелязала, че при по-капризна светлина ми помага повече МФ, докато при балансирана светлина на преден и заден план, пускам АФ в действие. При засичане на движение, фокусирам в точка, близка до обекта, който ще мине през нея. Сигурно има и други начини, но каквото и да си говорим, всичко е въпрос на навик и удобство.

Posted 4 years ago #
  6. User has not uploaded an avatar
    nexttime
    Добронамерен заядливец

маи успях:)))))

Posted 4 years ago #
  7. User has not uploaded an avatar
    tarzan
    Member

Не виждам снимките, Петерст.

Това беше написано защото трите снимки на Петерст не се виждаха при мен и опит да кажа че има нещо не в ред. Нещо с хостването предполагам. Сега се виждат. Горното не е коментар дали снимките отговарят на условието или да се опитвам да обиждам някого.

Моля четете по-внимателно темата когато пишете и не търсете в написаното задни мисли. Това не е ФФ или поне не беше така замислено...

Posted 4 years ago #

RSS feed for this topic

Reply

You must log in to post.