Въпрос на вкус, това не ми изглежда хич зле:

или

Лошото е - преди малко говорих по джабер по темата - че не поддържат контроли, а принципно могат да се направят явно да поддържат. През USB апаратът може да се управлява изцяло. Но тези захвати ползват не USB, а входа на дистанционното. Ако си бяха направили труда да са през USB и да управляват всичко, цена нямаше да имат.
Иначе аз съм повече фен не на марковия монопол, а на разпределението и стандартизирането. Ако можеше апаратите да използват стандартни части, които фирмите да подобряват и пак да публикуват стандарта и това, което продават да е само "модел", конкретен продукт щеше да е супер. Отдавна чакам да започне в ниския сегмент на фотоиндустрията да се правят "лего"-фотосистеми. Кеф ти нов сензор с нов процесор - щрак, кеф ти нов визьор - щрак, кеф ти нова електроника на управлението - щрак, кеф ти нов дисплей - щрак.
Не е невъзможно теоретично, просто на практика има такъв затегнат монопол на фирмите и спецификациите, че контролът на Microsoft върху някои файлови формати изглежда като детска игра, каквато всъщност не е ;)
Пентакс донякъде разчупват този модел - например в K10D има поддръжка на DNG, който формат, въпреки всичките си недостатъци и възможност за вкарване на двоични непубликувани данни, все пак е публикуван като стандарт. Далече е от концепцията на OpenRaw, но поне е огромна стъпка в тази посока. Нито Канон, нито Никон или Сони няма да направят такова нещо, даже със зъби и нокти ще бранят монопола си и своите си формати.
Още нещо - първият байонет К е публично публикуван като стандарт и е освободен от патентни такси. Затова толкова фирми правят безброй обективи и тела с първия байонет К навремето. С годините Pentax решава все пак да не освобождава докрай новите си байонети, но другите фирми пък никога не са работили за свободен стандарт на нещо...
Нещата от трети производители са хубаво нещо, това искам да кажа. Ако марката пък работи срещу тях и си прави продукта несъвместим или чупещ се при употреба с тях - проблемът е в политиката на марката.