BXMarkov

Forum Replies Created

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 246 total)
 • Author
  Posts
 • in reply to: Canon EF 35mm f/1.4 L #1838

  BXMarkov
  Participant

  Ееее хайде честито и от мен :) Това е качествен обектив за всякакви нужди и цели, универсален – на кроп е с мащаб на нормален. Все хубави фотки с него!

  П.С. То и аз имам доста нови неща да споделям, но все няма време :)

  in reply to: пролет #1834

  BXMarkov
  Participant

  Много свежа тема, приятни фотки :)))


  BXMarkov
  Participant

  За мен има определено значение изразяващо се в следното:

  – Принципно помага по-лесно, бързо и качествено да се постигне търсеният резултат. Иначе пътища много :)

  – Има значение само тогава когато фотографа умее и знае защо, как и с каква цел ще я използва.

  in reply to: pixel-peeper & aviary #1828

  BXMarkov
  Participant

  pixel-peeper е много яко сайтче, добре подредено и с възможности за отсяване на това което те интересува, харесвам го :) Второто нещо не мога да разбера напълно какво представлява, твърде сурова е явно идеята.


  BXMarkov
  Participant

  Ами доста разочароващ е според мен, очакванията ми бяха по-големи! Определено този обектив има малко общи неща с класическите Цайсови обективи, поне според снимките показани с него. Основното е рязкоста, твърде ниска на отворени бленди.


  BXMarkov
  Participant

  Нямам време или нямам какво да кажа по темата.

  in reply to: новите неща от Пентакс #1782

  BXMarkov
  Participant

  Значи според мен сенника е ненужно и неестествено голям за 55мм.,както бях споменал единствената му цел е да пази предната група лещи от пряко светлинно въздействие. Иване, прав си ,като гледам има разлика в снадката с другите сенници, явно като излезе на живо ще може да се каже дали е от две части. Относно самия обектив,няма смисъл от спор дали е портретен или не, това си е просто 50мм обектив, променя се само ъгъла на виждане но не и перспективата. Предполагам че ще покрива без проблем кадър 24/36 т.е. ФФ, но само тестовете ще го потвърдят. Едно не мога да разбера защо е 55мм а не 50мм, явно е маркетингов трик, да си казват хората “аха 55х1.5=82.5мм” :) ,втази връзка скоро четох коментар на една жена – мениджър в Европейската централа на Пентакс която казва “..ние удовлетворяваме очакванията на клиентите засега, независимо дали е най-правилно или не, ето искат много мегапиксели, ние даваме 14мгп, хората от това се интересуват а не от действителни показатели като висока динамика и нисък шум..” та и с обективите така. П.С. Питат я освен това “Докога това блъскане на мегапиксели?” – отговор “До възможната граница”, въпрос – “А няма ли да се стигне до абсурд”, отговор “Не вярвам да се стигне до абсурда, то и без това тестовете показват, особено при компактните апарати където има вече 12 и 14мгп, че качеството започва да спада.

  in reply to: новите неща от Пентакс #1777

  BXMarkov
  Participant

  Ето малко нагледен материал за новите обективи

  55-300

  60-250

  17-70

  DA

  in reply to: dof calc. #1803

  BXMarkov
  Participant

  Верен е доф-калкулатора на обектива за 35мм и скалата на разстоянията отговаря, тъй като проекционната равнина на матрицата е точно на мястото на филма, в противен случайобектива няма да има безкрайност. За сенника, неговата цел е основно да предпази челната група лещи доколкото е възможно от попадане на пряка светлина(лъчи), в този смисъл оригиналният сенник за даден обектив е максимално ефективен без значение дали е филмово тялото или е диги с матрица.

  in reply to: графити/рисунки #1746

  BXMarkov
  Participant

  Много хубави графити сте наредили ейй, особено Жоровите са много добре подбрани елементи като самостятелни цветови композиции. Сетих се, тук му е мястото да обсъдим – снимането на графити винаги е било спорен въпрос, и дали е отделен дял (ако изобщо се приеме за такъв) във фотогафията?


  BXMarkov
  Participant

  Чудесна изработка, алтернатива на Цайс за по-бедни хора :) Механически вероятно са на нивото на Цайс, оптически от разгледаните ревюта са точно там където си ги поставил на 80-90 % от качеството на Цайс, изключвайки хроматичните аберации които са доста за обективи носещи това престижно в миналото наименование.

  Струва ми се че в умели ръце ще дадат много добри резултати, особено 58/1.4, колкото до Ултрона 40/2 на база на информацията и ревютата мисля че не блести с уникални качества,от към оптика бих предпочел твърдо Пентакскаия лимитид 43/1.9 или 40/2.8 при сходни цени.


  BXMarkov
  Participant

  Ами всеки има свое мнение, моето като човек харесващ ръчно-фокусни обективи по простата причина че снимам от 1979 г., и притежаващ/л десетки бройки е че може да се заснеме почти всичко с тях, та фотографията 140 години преди АФ-тата е съществувала,НО именно поради липсата на автофокус са пропуснати милиарди качествени и интересни кадри – естествено толкова са пропуснати и с АФ-обективи но поради други причини които няма да изброявам. Особено ако говорим за сложни светлинни условия при МФ-широкоъгълни обективи фокусирането под диафрагма ф.4 е с успеваемост около 50% в най-добрия случай, а на ф.2 и при отстояние на основния обект над1.5-2м. пада под 30%, това е твърдо убеждение на база личният ми опит.

  Поставям два примерни(candid) кадъра, премерени и направени без всякаква случайност за кратко време – всеки един в рамките на около 5 сек. при следната последователност – “виждане” на потенциалния кадър, оценка на ситуацията и евентуалните изменения в нея,предвиждане на решаващия момент, кадриране,фокусиране и снимане.

  Да не говорим че видян,неслучаен кадър като следващия, направен за още по-кратко време и при неблагоприятни светлинни условия, без автофокус за мен би бил ако не чиста случайност то голям късмет.

  in reply to: new member – zariio #1661

  BXMarkov
  Participant

  1,3,4 и 6 за мен са много приятни и с изключение на 3 който сигурно е репортажен са прецизно направени. Добре дошъл и успех!

  in reply to: new member – peterst #1656

  BXMarkov
  Participant

  От това което си показал, а имаш и доста по-добри неща, за мен 7 е супер фотка с много особено настроение и излъчване, 1 също много ми харесва с естествената емоция :)

  Успех!

  in reply to: new member – peterst #1650

  BXMarkov
  Participant

  Добре дошъл от мен :)

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 246 total)