dof calc.

Home Forums галерия dof calc.

This topic contains 8 replies, has 4 voices, and was last updated by  BXMarkov 10 years, 3 months ago.

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)
 • Author
  Posts
 • #191

  george
  Participant

  за кво си мислех днес. вземаш тоя обектив, например. слагаш го на кроп матрица. какво се случва със скалата? верен ли е изписания доф калкулатор, или пък не е?

  #1796

  tarzan
  Participant

  Наскоро търсих формулата за изчисляване на ДОФ. Там има един параметър който е функция на големината на носителя. Circle of confusion влияе на ДОФа по сложен начин, но за средни разстояния(не макро и не около хиперфокалното) не влияе. Скоро смятам да пусна една темичка за ДОФа, фокусното разстояние, блендата и как той влияе при прекадриране.

  #1797

  turin
  Member

  Разликата в DOF-а е пренебрежимо малка, имайки предвид, че тази скала на обектива не е достатъчно прецизна, за да я отчете в почти всички случаи. Според мен dof-скалата на пълнокадрови обективи може да се ползва идеално на формат APS-C. Още повече, че меренето на разстоянието става почти винаги на око, така че скалата си е само за ориентир. И върши добра работа ;)

  #1798

  george
  Participant

  а какво се случва със сенника, тем нещата са по-видими.

  сенника на обектив, проектиран за пълна матрица, пази ли кроп матрицата? :-)

  #1799

  turin
  Member

  Ами би трябвало да няма никакъв проблем, не виждам причина да е иначе. Сенникът си пази обектива, а кроп-матрицата просто “взема” по-малка част от проектирания кадър.

  Проблем може да има евентуално в някои от комбинациите със сенници на други обективи, но то това си е ясно и първо такава размяна трябва да се пробва дали винетира и дали не засенчва отблясъците. Но иначе, комбинация от обектив и неговия си сенник би трябвало да няма проблем с какъвто и формат може да покрива, според мен ;)

  #1800

  george
  Participant

  ясене, да ама матрицата на кропа взема центъра, където сенника не пази :-) сенника е проектиран при фф обективите да пази фф матрица :-)

  #1801

  turin
  Member

  Логично звучи, прав си. Ми не знам.

  #1802

  george
  Participant

  и аз не знам със сигурност.

  и не намирам информация по въпроса.

  карай :)

  #1803

  BXMarkov
  Participant

  Верен е доф-калкулатора на обектива за 35мм и скалата на разстоянията отговаря, тъй като проекционната равнина на матрицата е точно на мястото на филма, в противен случайобектива няма да има безкрайност. За сенника, неговата цел е основно да предпази челната група лещи доколкото е възможно от попадане на пряка светлина(лъчи), в този смисъл оригиналният сенник за даден обектив е максимално ефективен без значение дали е филмово тялото или е диги с матрица.

Viewing 9 posts - 1 through 9 (of 9 total)

You must be logged in to reply to this topic.