ляво/дясно, но не политически

Home Forums галерия ляво/дясно, но не политически

This topic contains 7 replies, has 4 voices, and was last updated by  Eti 11 years, 6 months ago.

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
 • Author
  Posts
 • #155

  tarzan
  Participant

  Май тази тема най-много си пасва за говорилнята, въпреки че може и с разни снимчици да бъде подкрепена. Така, предисторията – tarzan, в коментар под снимките ми, написа:

  Малко по-сериозно… като за ел стол… Сега ми направи впечатление че някой от нещата ти си ги снимала в левия ъгъл с поглед надясно. Сякаш предпочитам десният и да гледат наляво. Това се забелязва на петунията/маската/лебеда. Обикновенно гледам от ляво на дясно и когато първо видя основното и се разочаровам че няма още. Друго си е като в края идва черешката. Разбира се това не значи че при всички хора е така. Интересно ми е и останалите да вземат отношение по въпроса.

  Понеже още не можех да пиша тук, му отговорих в един мейл, ето го и него, почти едно към едно:

  “Хм, ти поставяш много интересно питане за ляво или дясно ориентираните снимки. Доста се замислих и установих че си прав – при равни други условия предпочитам “тежката” част да е в ляво. Но си мисля, че тук само до някъде важи чувството за естетика и хармония. И че проблемът може би е по-фундаментален. Та има една книга (която не съм и отказвам да чета, но ми е преразказвана), наречена “войната за капака на тоалетната чиния”, или нещо подобно. Е, там сравнително аргументирано се обяснява за действието на двете полукълба на мозъка и за женския и мъжкия начин на мислене. Не ми се влиза в подробности, но обикновено “ляво” ориентираното мислене се води за женско, лявото полукълбо отговаряло за чувствата, емоциите, докато “дясното” се води за мъжко – полукълбото било за логиката и други али-бали. Има следния пример – ако влезеш в кино къде, без замисляне, би седнал – отляво или отдясно на пътеката, май може да се замислиш и за автобус – къде, без замисляне, би седнал… Между другото – в тези два случая аз съм за дясното. хехехе, не случайно на теста за моя тип мислене изкарах точки като за типичен мъж, но ей на – жената се е пробудила в мен що се отнася до изкуството. И таквиз ми ти работи. :)

  Ето, темата е отворена за дискусии.

  ПС Горното е написано от Елена и постнато от тарзан.

  #1462

  turin
  Member

  Не свързвам ляво-дясно във фотографията (и в киното, живописта, визуалните изкуства по принцип; ако искате и в театъра или балета също например) с ляво-дясно във физиологията на мозъка и съответно в психологията.

  Темата за ляво и дясно в мозъка е много обширна и интересна, но за мен ляво и дясно във фото-композицията е изцяло базирано на културен, а не физиологичен пласт. Пишем отляво надясно, държим меча (пистолета, копието) в дясната ръка, поздравяваме с дясната ръка, имаме и метафора “дясна ръка”. На лявата ръка гледаме пренебрежително доста често и винаги я отличаваме от “ръководната” ръка, дясната.

  Чисто културно определено. Пак психология, съгласен съм — но не с обяснения във физиологията на мозъка, поне не изцяло или определящо.

  Западният човек гледа отляво надясно, защото пише и чете отляво надясно. Съвременният “западен тип” човек, който има огромен брой неща за “четене” всеки ден и навсякъде.

  #1463

  george
  Participant

  глас за център.

  имам немалко ляво/дясно и дясно/ляво. понякога ги флипвам (рядко), нямам принцип по който го правя, въпрос на усет. но най-любимо си ми остава добре изпълнен център…

  #1464

  turin
  Member

  Те нещата са свързани и с третините например. Както говорим за ляво-дясно, така може и за горе-долу. Не горе и долу в ръча на кадъра, а в линиите на третините. Съответно къде предпочитате в един кадър да е “началото” на погледа — горе вляво или другаде?

  Интересна тема. Не мога да преценя доколко е въпрос на личен вкус и доколко има общоприети неща. За мен все пак си остава определящо културното “западно отляво надясно”. Но като се замисля, не би трябвало да се изчерпва всичко с него.

  А централната композиция ме влече и мен, макар не винаги. Тя има винаги по-различен чар от асиметрията.

  #1465

  tarzan
  Participant

  Съгласен съм че “културно” обосновано повечето гледаме от ляво на дясно. Ясене, само не разбрах къде предпочиташ да е черешката: в началото или в края.

  #1466

  tarzan
  Participant

  По отношение на горе/долу, при портрет обичам очите да са в горната третина.

  #1467

  turin
  Member

  мисля, че харесвам черешката да е в края — тоест вдясно и на преден план.

  вдясно и на заден план ще ми стои някак обърнато.

  #1468

  Eti
  Participant

  Ще копна тук това, дето вече казах:

  “Аз снимам подсъзнателно от ляво на дясно (обект в дясно), освен ако няма нещо по-особенно в композицията (например движение, сочещо в определена посока) и не ми се иска да обръщам кадрото, само заради правилото.”. И в повечето случаи е субективно и не се подчинява на правила. Моментът може да изисква ляво, дясно или център. Супер рядко се заинатявам на отделен кадър и го запращам да кажем в горен център с ротация, защото визията ми се е променила от момента на заснемане до момента на приемане. За интуитивен тип като мен, за правила просто не може да се говори. Но съм съгласна с Иван за очите и горната третина, което е пак въпрос на усет.

  М/у другото, това с ротациите, флипванията и т.н. поправки, хич не е фотографско. Тия дни четох, че тези които работят за NG има споразумение да си вярват – че заснетото, не е обработено, не е лъжа спрямо зрителя. Та… точно в това е трудното. PS да ти е в главата и в ръцете;).

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)

You must be logged in to reply to this topic.